Zinzino Test Based Nutrition
Ben jij bereid om van je gezondheid een prioriteit te maken?
Veel mensen nemen genoegen met een waslijst aan huid- en andere lichamelijke klachten omdat we deze maar als “normaal” beschouwen…
Beginnend met een unieke test, brengt het Zinzino Gezondheidsprotocol evenwicht, herstel en versterking van het lichaam, waardoor je kansen op een gezonder en gelukkiger leven toenemen. Zinzino in Göteborg, Noorwegen, ontwikkelt functionele voedingssupplementen van zeer hoogwaardige kwaliteit, met de focus op gezondheid, kwaliteit en milieu.
In deze tijd zien we steeds meer gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld een laag energieniveau, een toename van allergieën of de welvaartsziekten waar we dagelijks over lezen. Het wordt tijd om ons af te vragen hoe dit komt. Veel specialisten zijn het erover eens dat een juiste balans in omega-vetzuren van essentieel belang is voor een goede gezondheid.
De World Health Organization (WHO) adviseert een balans tussen de omega 6 en omega 3 van 2-5:1. De Balance-producten van Zinzino zijn geen remedie voor ziektes, maar de speciale combinatie van hoogwaardige ingrediënten uit vis- en olijfolie helpen ons lichaam wel de balans te bereiken van ongeveer 3:1 of beter. En dat al na 120 dagen! De Zinzino bloedtest levert het bewijs.
Deze bloedtest geeft antwoord op de vraag hoe de balans is tussen omega 6 tot omega-3-vetzuren in je lichaam. Naar aanleiding van de uitslag wordt geadviseerd welke waarde dit zou moeten zijn voor een optimale gezondheid, met daarbij een uitgebreide persoonlijke informatie en voedingsadvies.
In de moderne wereld van vandaag eten we anders dan een eeuw geleden, toen bijvoorbeeld fastfood nog niet op het menu stond.
Maar zelfs als u uw eigen eten kookt, zijn de ingrediënten helaas niet meer van dezelfde kwaliteit. Vlees is meestal afkomstig van dieren die in een schuur met voer gevoederd worden in plaats van gras te eten in de open velden en vissen zoals zalm worden gekweekt in gesloten bekkens en gevoed met vismeel in plaats van algen te eten in de diepe zeeën. Dit heeft een enorme impact op de voedingswaarden in het voedsel en dus ook de voedingswaarden in onze cellen, weefsels en ons lichaam. De Zinzino’s BalanceTest is een eenvoudige zelftest die de vetzuren in uw bloed analyseert. Deze vetzuren zijn een weerspiegeling van het vet in uw voedsel.
De BalanceTest is een droge bloedtest (dry blood spot test – DBS) waarvan wetenschappelijk bewezen is dat deze net zo nauwkeurig is als een veneus bloedmonster, wanneer vetzuren moeten worden geanalyseerd. Alles wat nodig is, zijn enkele druppeltjes bloed uit de vingertop op een filterpapier en de test is binnen een minuut voltooid. VITAS Analytical Services* analyseert anoniem het gehalte aan 11 vetzuren** in het bloed met een betrouwbaarheid van 98%. Het resultaat wordt vervolgens, na ongeveer 20 dagen, weergegeven op de website; zinzinotest.com waar informatie wordt gegeven over de Omega-6:3 balans, het Omega 3-gehalte, een vetzuurbeschermingsprofiel en meer.
Studies inzake het profiel van vetzuren van bloed hebben aangetoond dat dit profiel sterk gerelateerd is aan de gezondheidstoestand.
*Vitas is een door GMP gecertificeerd contractlaboratorium voor chemische analyse, met 20 jaar ervaring in het leveren van hoogwaardige chromatografische analyses op basis van geavanceerde kennis en technologie.
** De 11 vetzuren zijn: Palmitinezuur (PA), stearinezuur (SA), oliezuur (OA), linolzuur (LA), alfa-linoleenzuur (ALA), gamma-linoleenzuur (GLA), dihomoGamma-linoleenzuur (DHGLA), arachidonzuur ( AA), eicosapentaeenzuur (EPA), docosapentaeenzuur (DPA), docosahexaeenzuur (DHA).
WAT WORDT GEMETEN?
De test meet 11 vetzuren, waaronder verzadigde, monoonverzadigde (Omega-9) en meervoudig onverzadigde (Omega-6 en Omega-3) vetzuren. Individuele vetzuurwaarden worden in de tabel weergegeven en uitgedrukt als percentages van het totale aantal gemeten vetzuren. Voor vergelijking wordt in de tabel het gemiddelde bereik voor elk vetzuur (gebaseerd op gegevens verkregen uit een grote groep gebalanceerde mensen) gepresenteerd als doelwaarde. De volgende vetzuren worden gemeten:
Palmitinezuur, C16:0, verzadigd vet
Stearinezuur, C18:0, verzadigd vet
Oleïnezuur, C18:1, Omega-9
Linolzuur, C18:2, Omega-6
Alfa-linoleenzuur, C18:3, Omega-3
Gamma-linoleenzuur, C18:3, Omega-6
Dihomo-gamma-linoleenzuur, C20:3, Omega-6
Arachidonzuur (AA), C20:4, Omega-6
Eicosapentaeenzuur (EPA), C20:5, Omega-3
Docosapentaeenzuur (DPA), C22:5, Omega-3
Docosahexaeenzuur (DHA), C22:6, Omega-3
Gecertificeerde testkit
De Zinzino gedroogde bloeddruppeltest is gecertificeerd om te voldoen aan de Europese verordening 98/79/EB met betrekking tot in-vitro diagnostische (IVD) medische apparaten. Dit betekent dat de test en alle componenten in overeenstemming zijn met de toepasselijke wet- en regelgeving en dat de kit de CE-markering draagt.
Zo worden je resultaten berekend
11 vetzuren worden geanalyseerd en de totale som van hun hoeveelheden wordt beschouwd als 100%. Voor de volgende 6 waarden gebruiken we 7 van de vetzuren. De geanalyseerde hoeveelheid van elk van de 7 vetzuren wordt berekend als een percentage van de 100%.
1. Omega-3 eicosapentaeenzuur (EPA)
2. Omega-3 docosahexaeenzuur (DHA)
3. Omega-3 docosapentaeenzuur (DPA)
4. Omega-6 arachidonzuur (AA)
5. Omega-6 dihomo-gamma-linoleenzuur (DGLA)
6. Verzadigd vet, palmitinezuur (PA)
7. Verzadigd vet, stearinezuur (SA)
Beschermingswaarde
Ten eerste worden de volgende 3 erkende gezondheidsindicatoren berekend:
1. De waarde voor de Omega-6-verhouding wordt als volgt berekend: (DGLA+AA) * 100 / (DGLA+AA+EPA+DPA+DHA)
2. De waarde voor het Omega-3-niveau is de som van EPA+DHA
3. De balanswaarde wordt berekend als Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA)
Elke indicatorwaarde krijgt hetzelfde gewicht bij een tweede berekening en krijgt een waarde tussen 0 en 100 toegewezen, die vervolgens wordt gedeeld door 3 om de beschermingswaarde te krijgen die idealiter boven de 90 moet liggen. Dit zegt niets over de gezondheid van de persoon, maar toont alleen het beschermingsniveau van vetzuren. Let op! EPA- en DHA-waarden hebben een hoge impact op alle berekeningen en als EPA- en DHA-percentages laag zijn, dan zijn daardoor zeer lage of zelfs nul-beschermingswaarden niet ongewoon.
Omega-3-index
De Omega-3-index is de samenvatting van de percentages van de twee mariene Omega-3-vetzuren EPA en DHA. Het ideale gecombineerde niveau is ten minste 8%, maar hogere waarden als 10% zijn wenselijk. Omega-3’s hebben veel voordelen omdat ze de belangrijkste bouwstenen zijn in onze cellen. EPA is dominant in het bloed, in de spieren en in weefsels, terwijl DHA dominant is in de hersenen, het sperma en de ogen.
Omega-6:3 balans
De balans wordt berekend door het percentage van AA te delen door het percentage van EPA (AA / EPA), die vervolgens uitgedrukt wordt als een balanswaarde, bijvoorbeeld 3:1. De Omega-6:3 balans in het lichaam moet bij voorkeur lager zijn dan 3:1. Als deze verhouding hoger is dan 3:1 zul je baat hebben bij het aanpassen van je eetpatroon. Een lage Omega-6 en Omega-3 balans is belangrijk voor het behouden van een normale cel- en weefselontwikkeling (homeostase) en helpt het lichaam bij het onderdrukken van ontstekingen.
Vloeibaarheid celmembraan
Vloeibaarheid wordt berekend door het percentage van de twee verzadigde vetten te delen door het percentage van de twee Omega-3’s. De vloeibaarheidswaarde wordt dus gedefinieerd als (PA+SA) / (EPA+DHA) en het resultaat wordt uitgedrukt als een vloeibaarheidsindex, bijvoorbeeld 3:1. Als de vloeibaarheidswaarde lager is dan 4:1 geeft dat aan dat er voldoende vloeibaarheid is in celmembranen.
Hoe verzadigder de vetten in een membraan zijn, hoe steviger dat membraan is. Omgekeerd geldt dat hoe meer meervoudig onverzadigd de vetten in een membraan zijn, hoe vloeibaarder dat membraan is. De samenstelling en structuur van celmembranen is van cruciaal belang voor de gezondheid van de cellen en dus van het lichaam. Enerzijds moet het membraan stevig genoeg zijn om een gezonde cellulaire structuur te bieden. Aan de andere kant moet het membraan vloeibaar genoeg zijn om voedingsstoffen binnen te laten en afvalstoffen af te voeren.