Acnétherapie

De Medisch Schoonheidsspecialist behandeld acné om te voorkomen dat oneffenheden toenemen of zelfs littekens gaan vormen. Afhankelijk van de ernst en het type acné volstaat een behandelplan bij ons. In sommige gevallen is medicamenteuze behandeling nodig of zelfs een combinatie van een behandeling bij de schoonheidsspecialist en medicatie.

Wat is acné?

Acné is een veelvoorkomende huidaandoening welke in de puberteit, maar zeker ook op latere leeftijd kan voorkomen. Acné kenmerkt zich door de aanwezigheid van mee-eters, rode pukkels en puistjes, meestal in het gelaat, de borst of rug. We spreken van acné wanneer de poriën verstopt zijn met talg, bacteriën en vetzuren. Bij een hevige of onderhuidse ontsteking kunnen littekens ontstaan. Door het behandelen van acné kunnen hevige ontstekingen en littekens voorkomen worden en worden klachten zoals puistjes en roodheid gereduceerd. 

Pubers, maar ook volwassenen

Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Deze kan psychische problemen geven. Acne begint vaak rond de puberteit en kan zo'n vijf tot tien jaar duren. Maar er zijn ook genoeg dertigers die nog steeds klachten hebben. Het komt ook voor dat volwassenen die nooit eerder last van puistjes hadden opeens acne krijgen.

Hoe ontstaat acné?

Het ontstaan van acné heeft verschillende oorzaken die tegelijkertijd of afzonderlijk van elkaar de huid beïnvloeden. Bovenaan staat dat de poriën verstopt kunnen raken door een verhoogde talgproductie en een verstoring van de afschilfering van dode huidcellen. Dit uit zich vaak in een verstopping zoals een mee-eter. Wanneer de verstopping in contact komt met de cutis bacterium acnes (de bacterie die acné kan veroorzaken) ontstaat er een ontsteking. Ook hormonen kunnen sterk van invloed zijn. Zo zien we vaak in de puberteit een toename van het mannelijk hormoon (androgenen) die de talgproductie stimuleren. Ook bij vrouwen kan een toename van androgenen zich voordoen. Daarnaast zien we bij vrouwen vaak een toename van acné rondom de menstruatie.

Naast deze processen zijn er ook factoren die van buitenaf acné beïnvloeden.  Verkeerde huidverzorging maakt dikwijls dat patiënten in een vicieuze cirkel blijven verkeren, men heeft vaak ‘alles’ al geprobeerd. Het overmatig reinigen met alcoholhoudende producten of vette, afsluitende crèmes kunnen zorgen voor een toename van acné. Stress en leefstijl en voeding kunnen sterk van invloed zijn op de huid. Zo kunnen zuivelproducten, vetten maar ook snelle suikers in voeding acné negatief beïnvloeden. De zon zorgt voor een verdikking en de bruining van de huid, waardoor de acné in eerste instantie lijkt af te nemen. Door verdikking van de huid zullen poriën echter sneller verstopt raken waardoor acné in veel gevallen toeneemt.

De behandeling:

Om de juiste behandeling te starten wordt eerst in gekeken om welke vorm acné het gaat. Bij ons in de salon wordt acné allround behandeld, afgestemd op uw persoonlijke behoefte, vorm van acné en uiteraard uw budget. Alleen zo worden alle factoren en mogelijke oorzaken aangesproken. Een behandelplan bestaat over het algemeen uit meerdere behandelingen welke kunnen bestaan uit een oppervlakkige reiniging, diepte reiniging of een behandeling met een systeem (laser of dermabrasie) of specifieke zuren (peelings). Welke behandeling voor uw huid het meest geschikt is en de tarieven worden besproken tijdens de intake. Naast het behandelplan gaat u thuis uw huid verzorgen op basis van specifieke adviezen en instructies die u tijdens u van ons heeft ontvangen.

De huid heeft gemiddeld 28 dagen de tijd nodig om te ‘wennen’ aan een andere benadering. Daarom zien we in sommige gevallen in de startfase een milde toename die relatief snel weer afneemt. Hierin wordt u  uiteraard altijd goed begeleid.

Afhankelijk van de ernst van de acné is het op voorhand niet te bepalen hoeveel behandelingen u nodig heeft. Wanneer de adviezen consequent en trouw worden nageleefd kunt u relatief snel van de actieve behandelfase naar een onderhoudsfase gaan. In deze fase gaat u zelf uw huid onderhouden en komt u enkel voor onderhoudsbehandelingen bij de schoonheidsspecialist.

Boek hier jouw intake gesprek

Vergoedingen:

Acnétherapie kan gedeeltelijk of volledig vergoed worden door uw ziektekostenverzekeraar wanneer u aanvullend verzekerd bent voor Acnetherapie. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. U bent zelf verantwoordelijk voor het raadplegen van uw zorgpolis.Meer informatie over vergoedingen kunt u ook terug vinden op https://www.anbos.nl/consument/schoonheidsspecialist/zorgverzekeraars.